Διαδικτυακή εφημερίδα και γωνιά φιλαναγνωσίας των μαθητών και των μαθητριών της Στ΄2 τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Συνολικές προβολές σελίδας

24ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

24ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
πατήστε στην εικόνα, για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα)

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Οι «ματωμένοι» καταρράκτες της Ανταρκτικής


Για περισσότερα από 100 χρόνια ένα τρομακτικό φυσικό φαινόμενο εκπλήσσει τους πάντες. Μία από τις πιο ακραίες ερήμους σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να αποτελεί το τελευταίο σημείο όπου θα περίμενε κανείς να βρει έναν καταρράκτη αλλά στην παγωμένη κοιλάδα McMurdo Dry Valley στην Ανταρκτική ένας καταρράκτης 5 ορόφων ρίχνει αργά τα νερά του από τον παγετώνα Taylor Glacier στη λίμνη Bonney. 



Και δεν είναι μόνο αυτό το γεγονός που προκαλεί το ενδιαφέρον αλλά και τα κατακόκκινα νερά του καταρράκτη που μοιάζουν σαν αίμα που κυλά από μια σχισμή του παγετώνα. 



Το συγκεκριμένο φαινόμενο ανακαλύφθηκε από τους γεωλόγους το 1911, ωστόσο η δημιουργία του μας ταξιδεύει πολύ πιο πίσω. Πριν από 5 εκατομμύρια χρόνια η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε πλημμυρίζοντας την ανατολική Ανταρκτική και σχηματίζοντας μια αλμυρή λίμνη. Ο χρωματισμός αυτός προκύπτει από αυτήν την πολύ αλμυρή υπο-παγετώδη λίμνη. 



Το πολύ αλμυρό νερό της εγκλωβίστηκε κάτω από τον παγετώνα Taylor, μακριά από φως, οξυγόνο και ζέστη. Καθώς το αλμυρό νερό περνά από μια ρωγμή στον παγετώνα, αντιδρά με το οξυγόνο στον αέρα και παίρνει αυτή την απόχρωση.