Διαδικτυακή εφημερίδα και γωνιά φιλαναγνωσίας των μαθητών και των μαθητριών της Στ΄2 τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Συνολικές προβολές σελίδας

24ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

24ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
πατήστε στην εικόνα, για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα)

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Η «παγωμένη» ομορφιά της λίμνης Βαϊκάλης


Η λίμνη Βαϊκάλη βρίσκεται στο νότιο τμήμα της ανατολικής Σιβηρίας στη Ρωσία και αποτελεί ένα απίθανο φυσικό θαύμα του κόσμου. 



Δεν είναι μόνο η παλαιότερη λίμνη γλυκού νερού στη Γη, η ηλικία της οποίας προσδιορίζεται στα 20 έως 25 εκατομμύρια χρόνια, είναι επίσης η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο, το βάθος της οποίας φτάνει τα 1.600 περίπου μέτρα. 



Στις 29/07/2008 Ρώσοι ερευνητές καταδύθηκαν με βαθυσκάφος στο βυθό της λίμνης πετυχαίνοντας ρεκόρ κατάδυσης σε γλυκά νερά.



Το χειμώνα, και για περίπου πέντε μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο, η λίμνη παγώνει αλλά το στρώμα πάγου που δημιουργείται στην επιφάνειά της είναι διαφανές, έτσι ώστε ο καθένας μπορεί να δει το βυθό μέχρι και 60 μέτρα προς τα κάτω!



Ο άνεμος σε συνδυασμό με τη διαφορά της θερμοκρασίας, τον παγετό και τον ήλιο συντελούν στη δημιουργία εντυπωσιακών τυρκουάζ σχηματισμών ανάμεσα στις μάζες των σπασμένων πάγων, που μοιάζουν με θραύσματα κρυστάλλων τα οποία με κάποιο τρόπο ενσωματώθηκαν στους πάγους. 



Οι εικόνες κόβουν την ανάσα και το ψυχρό τοπίο της λίμνης γίνεται ονειρικό, ενώ οι το σκηνικό θυμίζει… τροπική θάλασσα που πάγωσε ξαφνικά, διατηρώντας παρόλα αυτά το πρασινογάλαζο χρώμα της.