Διαδικτυακή εφημερίδα και γωνιά φιλαναγνωσίας των μαθητών και των μαθητριών της Στ΄2 τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Συνολικές προβολές σελίδας

24ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

24ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
πατήστε στην εικόνα, για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα)

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Οι περιπλανώμενοι βράχοι της Καλιφόρνια


 Όταν οι επισκέπτες άρχισαν να παρατηρούν τις μεγάλες πέτρες που έμοιαζαν να έχουν μετακινηθεί στην επιφάνεια της αποξηραμένης λίμνης στη Racetrack Playa  της κοιλάδας του θανάτου στην Καλιφόρνια αφήνοντας και ένα αποτύπωμα σαν από φίδι στο πέρασμά τους, οι επιστήμονες προβληματίστηκαν πώς ήταν δυνατόν τόσοι βράχοι κάποιοι με βάρος ακόμα και 300 kg να διανύουν δεκάδες μέτρα σε αυτό το απομακρυσμένο μέρος της κοιλάδας.



Το μυστήριο ενέτειναν τα ίχνη που άφηναν πίσω τους οι πέτρες: άλλα ήταν σμιλεμένα αρμονικά αποτυπώνοντας ομαλή κίνηση, άλλα ήταν ευθεία με απότομες καμπές δεξιά ή αριστερά. Τι ή ποιος μπορούσε να μετακινήσει αυτές τις πέτρες; Οι θεωρίες και τα σενάρια περιλάμβαναν  ένα σωρό εξηγήσεις, από μαγνητικά πεδία μέχρι εξωγήινους και από ζώα της ερήμου μέχρι φαρσέρ.



Η απάντηση δόθηκε τελικά από έναν επιστήμονα της NASA. Το 2006 ο Ralph Lorenzδημιούργησε μια μικρογραφία του φαινομένου στην κουζίνα του χρησιμοποιώντας ένα τάπερ απομυθοποιώντας πλήρως τους βράχους ταξιδιώτες.



Τον χειμώνα η περιοχή Racetrack Playa παγώνει και οι πέτρες αποκτούν ένα περίβλημα πάγου. Όταν η επιφάνεια του εδάφους ξεπαγώνει και γίνεται λασπώδης, ο πάγος αυτός επιτρέπει στις πέτρες να «επιπλέουν» στη λάσπη, ενώ οι ισχυροί άνεμοι της ερήμου τις παρασύρουν. 



Και οι πέτρες μες τραχείες πλευρές αφήνουν ίσια σημάδια πίσω τους, ενώ εκείνες που έχουν λείες επιφάνειες πιθανόν να παρεκκλίνουν της πορείας τους. Τους θερμούς μήνες ο πάγος λιώνει και το νερό εξατμίζεται. Αυτό που μένει πίσω, ωστόσο, είναι τα μυστηριώδη ίχνη τους, που όμως δεν είναι πια τόσο μυστηριώδη.