Διαδικτυακή εφημερίδα και γωνιά φιλαναγνωσίας των μαθητών και των μαθητριών της Στ΄2 τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Συνολικές προβολές σελίδας

24ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

24ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
πατήστε στην εικόνα, για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα)

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Οδός Σαρανταπόρου


Η οδός Σαρανταπόρου είναι αφιερωμένη εις ανάμνηση όλων εκείνων που πήραν μέρος στην νικηφόρο μάχη στο Σαραντάπορο, όπου ήταν και το έναυσμα για την απελευθέρωση στη συνέχεια της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. 



Είναι η έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων της Ελλάδας στον Α΄ βαλκανικό πόλεμο, άρχισε στις 9 Οκτωβρίου του 1912 στα στενά στο Σαραντάπορο. 



Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 1912 ο ελληνικός στρατός πέρασε τα σύνορα και προέλασε μέχρι τη διάβαση του Σαρανταπόρου την οποία οι Οθωμανοί εγκατέλειψαν φοβούμενοι μη κυκλωθούν. 



Οι πρώτες ελληνικές προφυλακές έφτασαν στα στενά της Πέτρας στις 10:00 το πρωί ενώ οι Οθωμανοί, οι οποίοι είχαν αποφασίσει να αντισταθούν εκεί, ξεκίνησαν με πυροβολισμούς πρώτοι τη μάχη. 



Όταν κατέφθασε ο κύριος υπόλοιπος ελληνικός στρατός αναπτύχθηκε σε θέση μάχης και άρχισε να βάλει κατά τον οθωμανικών θέσεων μαζί τους και το ελληνικό πυροβολικό. 
Η μάχη διακόπηκε τη νύχτα και συνεχίστηκε την επόμενη μέρα με αποτέλεσμα την κατάληψη της διαβάσεως του Σαρανταπόρου από τις ελληνικές δυνάμεις.