Get me outta here!

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Ο δίσκος της Φαιστού (ομαδική εργασία)

Το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού είναι μια ιστορία από τα μέρη μας. Ανακαλύφθηκε από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luigi Pernier το 1908 στο μινωικό ανάκτορο της Φαιστού στη νότια Κρήτη. 



Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι τα ιερογλυφικά μοιάζουν με τα σύμβολα της Γραμμικής Α΄ και της Γραμμικής Β΄, που χρησιμοποιούνταν κάποτε στην αρχαία  Κρήτη.



Σήμερα, ο δίσκος παραμένει ένα από τα πιο διάσημα αινίγματα της αρχαιολογίας. Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κ.α. Συνολικά υπάρχουν 241 σύμβολά, 122 στη μια πλευρά και 199 στην άλλη. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.



Ο δίσκος έχει κεντρίσει τη φαντασία πολλών επαγγελματιών αρχαιολόγων. Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι πρόκειται για συλλαβάριο, άλλοι για αλφάβητο ή λογογραφία.

Ο δίσκος της Φαιστού φυλάσσεται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου. Άγνωστο είναι μέχρι και σήμερα και το νόημα των αναγραφόμενων σε αυτόν.